The 10 things about the Internet that turn me on!

Author: iyda /

haha, korang pown same kan? jgn tipu..kita same shj..haha..betul kan?even penat skali pown, sibuk mne skali pown, internet mmg dah jdi perkara wajib utk perkara dibwah..ngeee.. itu list aku punya..There is chart for 10 things about the Internet that turn me on:-


1. Facebook
2. Email
3. Youtube
4. Online shopping
5. Surfing for discoveries
6. Online banking
7. Online video conferencing
8. Blogging 
9. Online gaming 
10. Group buying sites


1st skali for sure facebook.Why? hahahha, i can share my daily life on Facebook and stalk my friends at the same times. ngeee..

2 : For those using smartphone like blackberry or htc or iPhone, they are lucky because can access their email using their phone. Like me also, sometime when got email but cannot find the attached, cepat2 buka lappy kan? nak tgk ape sbenarnye yg di-attached kan...betul x? haha

3 : Haha, ini best! bila sorng2 dekat bilik, sure bored.. utk hiburkan hati Youtube lah peneman..ngeee.. now, dah xde masa tgk tv..bila on lappy je for sure nak search rancngan yg dah terlepas..heee..i can get watch my favourite tv series America's Next Top Model, The Voice online and laugh at funny staff uploaded by others..am i rite? u all pown same je kan? gagaga

4 : Ini mostly girl lah kan? act, guy pown ade tapi jarang2 la..ade ade tpi x seghairah girl online shopping. At desperate times when i need retail therapy and its raining outside, i turn to online shopping. i absolutely love blogshops that sell clothes, accessories and etc. heee.. and them delivered to me. :) but must pay for postage lah..

5 : When im in bluring and need some answer i will google it. its easy. i can get the answer faster then i wait for ask others. Also, surfing the internet and stumbling upon interesting reads.

6 : Its so much easier to check my account balance and etc nowadays. No more queues! Yes!

7 : Lately no more video conferencing because when i turn on my lappy and check whos online, nobody. because of what before this i on9 for 24hours then now i just on9 when i am free to turn me on the Internet. That y, they also dont know when i on9 and they cannot wait for me only to online..#hey, org Malaysia di Dubai..i just miss u when i talk about this. Damn!

8 : ngeee..Instead of writing in a diary and hiding under my bed, now i can write my chronicles online for everyone to read..hahahah..im not 24hours blogger, just i think this is my personal diary that can show to all others blogger. :)

9 : kalau dah betul2 bosan shj akan online gaming..heheheh i get to play game online and interact with people from all over the world to play game online.

10 : xselalu, but sumtime when i needed shj. btw, thanks to groups buying sites, i can now try different types of experience every day without having to pay full price for the service or product.

cont : 12 days fasting...

Author: iyda /

masa utk menunaikan janji2 yg lepas..dah janji nak continue kan? so meh nak smbung balik story..hahahah


5thun membujang (skrg pown bujang lagi okey), i mean mnyewa sendiri, berdikari sendiri, nak mkn pown kena beli kat kedai, so evrything kena bt sendiri lah..hari2 mkn kat luar..so utk tahun ni aku stay back with my family sbb sudah tamat zaman study, bila nak mkn ke ape ke sume dgn family lah..bila dpt mkn kat luar, n cuba nak jd mcm bujang dulu, trasa diri ni mcm dah ketinggalan sgt..org lain dah up to date, tpi aku masih ditakok lama..hahhaa..*buruk betol n mmg dah terpesong..hahahhaha..arghh, lantak! hahhaa.. 

habis je berbuke cepat2 lah kitaorg nak ke movie, alih2 mata yg galak ni terpandang 1 kedai yg aku rasa sgt sweet..1st pandang rasa mcm xcaye yg ade kedai cake yg comeyl sgt dekat The Garden ni sbb slalu aku lalu, xde plak aku terpandang kan..oh,maybe sbb puasa, teringin itu n ini kan..so aku xnak la lepaskna peluang yg ada, singgah skejap..wow, harga no bad,sapa2 pown mampu beli..skit je mhal tpi kualiti die mmg terbaik...aku ada beli tart nenas, oh sgt sedap..skali hadap dah habis taw..hahhaha


Delectable ni sbelah Robinson taw..maybe dah ramai yg thu, so that y la aku kata jakun sbb xpenah perasan..maybe b4 ni x penah lalu situ, oh lagi jakunn..hahahha..argh,lantak la kan nak kata ape pown..ni 1st time aku..n aku rasa org lain pown ada pengalaman for 1st time x kire lah ape-ape skali pown..huh..


Niat beli sbenarnya nak makn dlm signature tpi sbb focus tersgt2, aku jd lupe skejap dekat tart nenas ni.. smpai kan dekat guider wayang pown aku ade mention pasal tart nenas ni..hahahha..Ticket utk 3org..me,aunty n uncle..yey, Harry Potter ni dah 2 kali aku tgkk..best sbb 2 x bosan tgk..ade sape2 nak ajak tgk wayang Harry Potter lagi pown aku nak..hahah..okey, done it!..=) 

Eh,belum lagi..pda awal cerita aku ada mention pasal issue kan? hehehe..issue ni sering kali (*chewah) berlaku n terjadi dekat aku n family..org kata manusia xpernah puas dgn kelebihan org sbbnyer perasaan hasad dengki dah mmg tertanam dlm jiwa dorng..(aku xnak aib kan sape2) so tlg amik ikhtibar..kita manusia yg lemah bukan? kita hanya ada Dia di akhirat, kalau didunia dia ada segala-galanya, diakhirat dia tiada apa-apa..so, please..utk dunia n akhirat buanglah perasaan hasad dengki or everything yg x elok..sometime aku pown xsedar tpi sume 2 sedang dibaiki..walaupown kita xboleh jd sesempurna, seseelok yg dikatakan..jdi kan sesempurna n seseelok itu utk diri sendiri..okey! .penat already, puasa okey..hahahha..*bukan bt ape pown, sleep je memanjang..ahhahaha..:D

12 days fasting...

Author: iyda /

i have a lot to story..thanks God im still alive til now..syukran syukran..=)

actually, benda ni dah lama sgt2 jd issue..slalu aku ignore kan je..but sometime ade la jugak terfikir..:) mne boleh nak ignore mcm 2 je kan klu dah nama pown issue..:) tapi dlm aku duk ignore ade je issue ni bangkit..y hah? manusia ni mmg xpernah puas kan? mesti ade perasaan hasad dengki.y? kita sesama manusia, manusia biasa disisi-Nya..tiada yg lebih kecuali iman kita terhadap-Nya..chewahhh,pandai ye ko iyda..heeee..lalaalal!~
persaingan sihat disisi-Nya aku rasa cara kita mengabdikan diri kepada-Nya..jgn pandai2 sapa tanya..Islam adalah agama yg suci..aku bersyukur skali dilahirkan, dididik, dikelilingi dgn agama yg suci ini..even aku x sesempurna iman ku, tpi aku ada prinsip yg 1..bantu lah aku, kuat kan pendirian n keimananku..:)

aku beruntung kerana dilahirkan dlm keluarga yg sgt hebat, berkerjaya, beriman, soleh..tambah2 maktok x pernah jemu melayan kerenah aku yg sgt buruk ni..okey,aku akui yg aku mmg sgt2 manja..tpi bila dah besar2 ni kan aku rasa ape yg aku nak bt pown dah terkawal..sume dah terbiasa dari kecik lagi..aku xbersosial, xpernah ke club plus niat mmg x pernah ada..cuma aku xboleh berdiri sorng diri klu xda family family ku..klu nak bt jahat skit je, 1 perasaan akan timbul n jadi x tenang..so,klu aku nak tenang, aku akan minx izin dgn salah sorng family members pown dah okey..at least dorng thu ape yg aku bt..

mcm hari ni, i mean yesterday..post ni aku update masa 13 days fasting after sahur..aku hanya gurau gurau sja dgn aunty yg aku nak tgk wayang..tup tup, aunty n uncle dah plan nak bawa aku g tgk wayang..2 movie plak 2..walaupown 1 daripada movie 2 aku dah tgk tp nampak x, betapa sygnya mereka dekat aku..so benda ini lah jdi issue sbenarnya..aku boleh je g tgk sendiri dgn kwan2..haishh..tghri smalam, aunty mask bilik aku pesan, pukul 3 uncle Ramma dtg amik..so dont be late..okey,aku mmg bersiap lambat sbb aku suke try byk2 baju b4 choose the right 1 utk dipakai..aku pown say, okey! dgn semngt yg teramat sgt nak g tgk movie plus berbuka diluar plak..pukul 130 aku dah start pilih baju ape nak pakai..pukul 215 mcm 2 aku dah ready nak bersiap..perempuan klu kuar x pakai bedak x sah kan? tmbah aku plak klu x pakai bedak mmg nampak la scar Mr J..so, nak tempek2 bedak lagi plus itu ini lagi..so makan masa..tpi aku boleh siap awal taw..around 250 mcm 2 aku dah siap..yeay! pandai kan aku bajet masa..ngeee,okey..smalam je..esok2 xthu lah..heheheh..bila aku dah siap awal, mula la perasan sorng2...snap sane ni..ngeee..ni lah hasilnya..




dgn bangga nye aku turun bawah abb aku siap awal dari aunty, tggu aunty plak bersiap..haishh..aku mmg x ske menunggu..hahha,klu org tggu aku xpe..uhuhuh..xlama makcik turun ckp uncle Ramma pegi check tayar kereta sbb tyre status mention..i sad, its okey..boleh je naik keta aku g The Garden..smpai dekat simpang 4 Giant sec 13 shah alam, jam teruk oi...dah buang masa dekat situ nak g federal highway..haishhh..movie aku pukul 410 lah..sempat x ni..then aku decide kita g the nearest mall je lah cuci cuci mata..so, after uncle habis keje baru kita g utk 2nd movie..the aunty said oraite!...betul2 je dekat traffic light uncle call bgtaw uncle Ramma otw g amik aku n aunty..dlm hati aku nak kena patah balik..make up chantek2 pastu drive keta mengadap jam then patah balik..what the waste time i have hah? but im still okey, aunty ckp kite tgk Captain America next week je lah..hari ni punye dah x sempat..waaaa, burn je duit booking 2..hmmm..so, for 2nd movie hope dpt tgk lah..

smpai je U16, aku ckp kat aunty nak g jenjln kat tapak menunggang kuda..she bring me there..tgk kete besar2 sume, so xjdi lah aku nak usha2 kuda yg hensem2..n terus balik rumah..tapak kuda menunggang kuda hanya amik masa 5 minute shj dari rumah..sgt dekat..so pasni nak g lagi tpi dgn jln kaki shj..kowt2 ade lambogini color merah ke tumpang kan aku balik nnty best jugak..ahhaha..okey,too much..smpai je rumah, uncle Ramma belum smpai, tggu around 20minute uncle Ramma smpai..yeay, time to pick up uncle plak dekat USJ..xsabar nak smpai The Garden sbb dah lama x pegi..last pegi dgn Akma n Syana..2 pown skejap jek..sgt x puas..pegi pick uncle then terus ke The Garden Mid Valley, oh jln sgt teruk dgn hujan lagi..smpai sane pown dah pkul 7..buang masa dgn jam smpai aku sendiri boring then tertidor..hmmm,smpai2 je dekat The Garden Hotel, uncle Ramma drop we all there, kitaorg terus g amik ticket wayng n terus ke restoran ready utk berbuke..aku x sempat nak snap byk sbb ramai sgt org..n aku x nak la org kata aku jakun xpenah jumpa restoran mcm 2 kan..so 2 3 keping shj..service kat sini agak slow tpi waiter2 die nice, senyum sja...uncle dah book dulu b4 pegi,so xde la tggu lama sgt utk makanan..smpai je tempat makn, dorng terus serve..yes, aku suke air bandung..pink ang ang..hahaha..:)

 a fews menu utk berbuke..sayur n chicken soup sour blum smpai..sume best but skit pedas tomyam siakap n tomyam seafood..tpo popia 2 sgt sedap okey..walaupown inti skit n kecik je tpi trasa betul2 keistimewaan popia 2..:)

 Air sirap bandung..uh, fav!

 ini plak dessert kitaorg, but aku x bape nak suke sbb sengkuang merah plus nangka plus santan. but aku habis kan nangka shj..nama ape aku x thu..bg aku okey la..klu ade pulut mangga utk dessert for sure aku habis kan..;) *xbaik ieda memilih makanan,bersyukur lah..hehehe...yeye,amin..:) alhamdulillah..
and the last 1..name restoran n add skali.. restoran ni okey la bg aku tpi aku lagi suke restoran thai thai dekat sunway piramid..restoran ni adalah restoran ala thai..nama die mcm x sesuai kan? hehhee..

for next post aku akan cite smbungan dari post ni k..promise, promise..issue sbenar diawal cerita belum ade pengakhiran..heeee...next post k..dah mengantok! uhhuhu..

daaaaaaaaa


Aku pown sama...

Author: iyda /

hahahah..pandai ye kata Cik Tina ade boy friend..last2 aku yg kantoi..hahhaha..
salah paham je okey!..harap paham..aku x taw knpa mmg tempat ni jadi port klu nak bergayut or baca paper or tgk tv (gila mata laser) or mengendap mamat depan cuci kete VW golf die..hahhaha..jahat kan aku? lalalal!~
pic ni aunty snap last week..lepas kenduri kesyukuran..so carpet xde antar dobi, perabot pown masih x tersusun rapi..
kejadian ni aku x ingt bila..tpi mmg port ni sape2 dtg even Cik Tina yg kecik bru berusia 5thun 2 pown duduk dekat port ni bergayut..haishh..ade tarikan yg menarik kan? bru aku tersedar..bgn pagi amik paper kat luar terus duduk dekat port 2 baca paper..kenapa?kenapa?kenapa ye?hmmmm


isk pic ni..xthu lah kenapa jd mcm ni..preview kat lappy okey plak..nape bila masuk blog je terus x centre ni..biar kan je lah..
betul x?tpi klu nak dibanding kan pic tina ni same kan? port yg same..okey, 1 lagi persoalan baru..:)